torsdag 28 februari 2013

Album 1: Frank Sinatra - in the wee small hours (1955)

Min relation till Frank Sinatras musik är väligt liten, i stort sett bara det jag hört på Radio och eventuellt något  kortare avsnitt i något tv-program. Det första reflektionen efter att lyssnat ett par minuter, inga svärord alls, vilket är trevligt med tanke på vad som idag sägs i musiken som spelas på radio. Undet denna perioden var det ju Elvis Presley som stod för det mer spektakulära när det gäller uppträdande (gunga på höfterna) och texter.In the small wee hours är ca 50 minuter lång, vilket torde vara relativt lång för ett album som är från 1955 och innehåller 16 låtar. På denna tiden var det riktiga musiker som stod bakom riktiga instrument samt det är inspelat i en studio med alla musiker samtidigt.  Bara detta gör skivan väl värd att lyssna på, sen kunde ju Frank faktiskt sjunga, ett litet extra plus i kanten.

Musiken och sången är väldigt lågmäld med fina harmonier, det känns som att Frank sjunger om kärlek och hur den ibland smärtar. Inte långt efter att skivan släpptes, kraschade hans relation med Ava Gardner, man kan spekulera om skivan ger en bild av hur deras sista tid tillsammans var eller om det var en hyllning till deras kärlek? Men med mina brister om ämnet och artisten i fråga, blir det bara väldigt tunna spekluationer.

När man ser låttitel som "Dancing on the Ceiling" förväntar man sig att det är en låt där det blir mer tempo och det blir dags att sätta klackarna i taket, men icke. Gode Frank kör på i samma tempo som det varit från första sången. Tror att jag förväntade mig lite mer tempo i en låt med titel som uppmanar till dans men ack vad jag hade fel.

Temat i skivan är kärlek, kärlek och åter kärlek. Kärlek i alla dess former och hur man kan känna. Tror minsann att Frank täcker in allt som man kan känna i en relation.

En skiva väl värd att lyssna på och skall  man ha trevlig bakgrundsmusik så är detta ett album att starkt rekommendera, kan passa bra i många olika sammanhang. Saknar dock lite tempoväxlingar i låtarna, men man kan ju inte få allt. Trevlig lyssning var det och min första riktiga kontakt med Frank Sinatra och hans musik. Det finns säkert mycket att säga om Frank och hans liv, men det lämnar jag därhän för denna gången. 


Låtlista
01. In The Wee Small Hours Of The Morning
02. Mood Indigo
03. Glad To Be Unhappy
04. I Get Along Without You Very Well
05. Deep In A Dream
06. I See Your Face Before Me
07. Can't We Be Friends?
08. When Your Lover Has Gone
09. What Is This Thing Called Love
10. Last Night When We Were Young
11. I'll Be Around
12. Ill Wind
13. It Never Entered My Mind
14. Dancing On The Ceiling
15. I'll Never Be The Same
16. This Love Of Mine

Arrangements and Orchestra Conducted by Nelson Riddle
Original Release Date: April 1955
Playing Time: 50:25
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar